Somnis de paper....

Un raconet on literatura, fantasia i realitat van agafades de la mà....

Després de la lectura de diversos clàssics literaris podem afirmar que el temps és un tema força explotats pels grans autors de l’època.
Però, què és el temps? El llibres que tracten millor o almenys en els quals el temps hi surt més explícit són: Peter Pan i Alícia al país de les meravelles.
Segons Barrie en la seva obra de Peter Pan el temps està atrapat en un cocodril el qual vol menjar-se al gran capità Garfi. El gran simbolisme del rellotge, del temps... tot passa i a tots se’ns acaba el nostre temps.
Segons Carroll el temps surt de dos tipus dins l’obra Alícia al país de les meravelles. Per una banda, hi ha el Conill Blanc, un personatge obsessionat amb el temps, que arriba tard a tot arreu i que mira el rellotge les vint-i-quatre hores del dia.
Per altra banda, Carroll ens presenta al Barreter i la Llebre de Març els quals prenen constantment el te perquè sempre són les sis. En Barreter fins i tot ens diu a la pàgina 76 “- Si coneguessis el Temps tan bé com jo, va dir el Barreter - No parlaries de “matar-lo”. El Temps és una persona, i les persones no es “maten”.
- No t’entenc, va dir l’Alícia.
- És obvi que no!. va dir el Barreter sacsejant el cap amb menyspreu. - Estic segur que mai no hi has parlat, amb el Temps.
- Potser no. Va replicar l’Alícia cautament; - però, a les classes de música, m’han ensenyat a marcar el temps
- Ah! Això ho explica tot, va dir el Barreter. - El Temps no suporta que el marquin. Mira: si tinguessis bones relaciones, ell faria quasi tot el que tu volguessis amb el rellotge. Per exemple: imagina’t que són les nou del matí, just abans de començar les classes; doncs només li hauries d’insinuar alguna cosa i, en un tres i no res, el rellotge et diria que són dos quarts de dues, l’hora de dinar!

Tot i això, no parlem només del temps que ens diu les hores, els minuts i els segons. Dins l’àmbit literari el temps és un recurs molt utilitzat perquè li serveix a l’autor per situar els personatges dins un espai determinat i que en lector en pugui fer una bona comprensió. És a dir, en tots els llibres que hem llegit fins ara, el temps era la clau per entendre algunes de les obres. Per exemple: Peter Pan, Alícia al país de les meravelles i al Màgic d’Oz la trama es desenvolupa en l’hora d’anar a dormir. La nit, els somnis, l’hora de la migdiada en el cas de l’Alícia... totes les històries ens situen en un temps concret. Els lectors ho relacionem amb els nostres coneixements i les nostres experiències i podem imaginar com és l’espai en el qual es troben els nostres personatges.
Per tant, el temps per alguns, com el Barreter, pot ser una persona i per als altres una forma de vida. Però sigui com sigui, el temps passa i hem d’aprofitar al màxim totes les nostres experiències i aventures tal i com ho fan els nostres personatges!

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Benvinguts!


Hola amics! Fins ara aquest bloc ha estat un petit projecte de l'assignatura de "Lectura i Escriptura dels 6 als 12 anys" de la carrera de Magisteri de Primària de l'UdL creat per la Núria Rodríguez i la Rocío Vallejo. Un cop, l'hem acabada, he decidit no tancar el bloc ( Rocío) per continuar posant alguna vegada alguna obra que m'hagi agradat o cridat l'atenció! Bé doncs, benvinguts de nou!